Hormonen en (hormoon) yoga

01 February 2023

Introductie hormonen en waarom hormoonyoga? 

Steeds vaker wordt er aandacht besteed aan 'de wereld van hormonen' en hoe je deze het beste in balans kunt krijgen en houden. Toen ik zelf mijn zoektocht begon, omdat ik fysieke klachten had bleek dit een lange zoektocht te worden en kwam ik er achter dat er nog zo weinig vrouwen hiermee bekend zijn of weten op welke manier ze hun klachten kunnen verminderen en zelfs kunnen voorkomen. Ik zag al wel dat het meer uit de taboe sfeer was gekomen, maar dat er nog veel stapjes te gaan zijn. 

Toen ik een bijscholing over Hormonen en Yoga volgde viel mijn mond open ; een en al herkenning en werd mij bevestigd dat er nog zo weinig over bekend is. Dat was het moment dat ik besloot dat ik een bijdrage wil leveren aan meer bekendheid over dit onderwerp en bedacht ik hoe fijn het zou zijn wanneer ik vrouwen handvatten kan geven hoe je door middel van (kleine) aanpassingen in je  leefstijl en voeding als ook het volgen van fijne  (hormoon) yoga je wereld enorm kan veranderen. Dat  jouw 2e helft van je leven vol energie kan zijn! Ik voel mijn drive om het op een simpele en toegankelijke manier naar je toe te brengen met de dag groeien.

Hieronder leg ik je eerst een stukje uit over de werking van je hormonen en wat hormoonyoga voor je kan doen. 

Daar gaan we :       

De invloed van hormonen op je leven; hormonen hebben invloed op je energieniveau, gezondheid, humeur, stofwisseling, uitstraling, slaapkwaliteit, gewicht, brein, op PMS klachten, mate van honger maar ook op je gedrag, gevoelens en emoties worden beinvloed door hormonen. Veel he?.

Kortom hormonen hebben veel invloed op ons gevoel, humeur en lichaam. Dat het ontzettend belangrijk is om je hormonen in balans te houden, dat weten we inmiddels wel, Door onder andere slaap, voeding en beweging lukt dat al een stuk beter. Maar wist je dat hormoonyoga daar een hele mooie toevoeging op is?

Bij vrouwen begint de aanmaak van het hormoon oestrogeen rond haar 35e af te nemen. Rond die leeftijd merk je daar nog weinig van, maar op een wat latere leeftijd wel (gemiddeld vanaf je 40e). En dát is wanneer hormoonyoga om de hoek kan komen kijken.

Hoe herken je of je hormonen uit balans zijn?

Wanneer je hormonen uit balans zijn, kun je te maken krijgen met verschillende klachten. De meest voorkomende symptomen: een gebrek aan energie, een onregelmatige maandelijkse cycli, slapeloosheid, stemmingswisselingen,  gewichtstoename, , PMS, lage rugpijn, laag libido, vermoeidheid, vruchtbaarheidsproblemen, opvliegers, slechte immuun functie, angst, depressie en onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel. Heb je ook wel eens last van een of meerdere van deze symptomen? En ben je ze gaan accepteren als normaal, iets wat er gewoon bij hoort? Het kan dus goed zijn dat het komt door hormonale onevenwichtigheden.

Goed om te weten is dat er bepaalde yogahoudingen zijn die het hele hormoonstelsel in balans kunnen brengen. Je zult merken dat door yoga te beoefenen er veel van deze klachten zullen afnemen.

Hormoonyoga wat is het en hoe kan yoga helpen?

Wat heeft yoga met je hormonen te maken? Best veel! Er zijn namelijk heel veel yogahoudingen die invloed hebben op het hormonale systeem in je lichaam. Yoga is een hele goede manier om je hormonen gezond en in balans te houden maar ook om de symptomen van hormonale disbalans aan te pakken.

Hormoonyoga helpt je met het in balans brengen van je hormonen. Iets wat je niet wilt onderschatten, omdat je hormoonhuishouding op veel lichaamsfuncties invloed heeft, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. 

 

Heb je stress dan is het goed om wekelijks kalmerende yogaoefeningen te doen. Hierdoor breng je je bijnieren in balans, die veel andere klieren kunnen beïnvloeden als ze overwerkt zijn. Maar pas op, want niet alle yoga oefeningen zijn stress verlagend. Door met bepaalde yoga houdingen de focus op je hormonen te leggen, bevorder je de doorbloeding naar je hormoonklieren. Hierdoor kunnen je hormonen weer in balans komen waardoor je minder last van klachten hebt, je energieker voelt en lekkerder in je vel zit. Hormoonyoga probeert al die fluctuaties zacht te maken en de hormonen in balans te krijgen.

De hormoonyoga bestaat uit een serie zachte yogaoefeningen om eerst de stress omlaag te brengen en vervolgens doen we stevige yoga houdingen en proberen we ons te concentreren op onze hormoonklieren dat alles in balans komt.